Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΑΝΙΔΡΥΕΤΑΙ



Στο μεταίχμιο για το επόμενο βήμα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς αναμένεται να αντιπαρατεθεί με τον Αντώνη Σαμαρά με στόχο να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κορμό της ευρύτερης πατριωτικής αριστερής παράταξης



Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου -απρόσμενο ακόμη και για τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- επανέφερε ως αιχμή της προεκλογικής εκστρατείας όχι μόνο την πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και την επιδίωξη να εκπροσωπήσει μια νέα κοινωνική συμμαχία η οποία διεισδύει ακόμη και στο μαλακό υπογάστριο της συντηρητικής παράταξης.
Οι αμφισημίες και οι αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν ανησυχία στην ηγεσία της παράταξης, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν ανέτοιμη να υποδεχθεί ένα ευρύ εκλογικό ακροατήριο.
Νουθεσίες δεν υπήρξαν, αλλά ακόμη κι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε -μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- με «κομψό τρόπο» να πει ότι οι επιθέσεις που δέχονται τους κάνουν καλό γιατί «μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να εξειδικεύσουμε και να γίνουμε πιο προσεχτικοί στις διατυπώσεις και στην προσπάθεια που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα να μιλήσουμε επί της ουσίας και συγκεκριμένα για τα βήματα που πρέπει να γίνουν».
Οι διφορούμενες δηλώσεις στελεχών -προσωπικές χαρακτηρίστηκαν- ανάγκασαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει την προετοιμασία του? κυβερνητικού προγράμματος, πιο αναλυτικού από αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα για τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται μέσα σε λίγες ημέρες να δοθεί στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προετοιμάζεται από μεγάλη ομάδα οικονομολόγων και πανεπιστημιακών. Σημειώνεται ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια ακόμη και από οικονομολόγους οι οποίοι δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι συναντήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γιάννη Δραγασάκη, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Στον Αρειο Πάγο
Στις αλλεπάλληλες και πολύωρες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τελικά αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το πρώτο βήμα για να επανιδρυθεί -ως η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς- διεκδικώντας και το μπόνους των 50 εδρών εάν είναι πρώτο κόμμα. Ηδη προετοιμάζονται και νομικά, έτσι ώστε στον Αρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως «ενιαίο κόμμα».
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σαμαράς «ποντάρει στο γεγονός ότι θα εμφανιστεί ως η μοναδική δύναμη του αστικού χώρου που μπορεί να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η στάση για το Μνημόνιο
Στο επόμενο διάστημα και με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη του και προσωπικά ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσουν να αντιπαρατεθούν ως η αποφασιστική δύναμη που μπορεί να θέσει σε νέες βάσεις την πορεία της χώρας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζουν ακόμη και το plan B, χωρίς ωστόσο να λένε λεπτομέρειες. Μέσα σε αυτό το κλίμα αποφασίσθηκε να μπει τέλος στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα για αμφισημίες του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το μνημόνιο. Ετσι, τρία κεντρικά στελέχη, ο Π. Λαφαζάνης, ο Δ. Παπαδημούλης και ο Π. Σκουρλέτης, αποσαφήνισαν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο, καθώς προανήγγειλαν την ακύρωση και καταγγελία του μνημονίου με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε πως «σκόπιμα και από διάφορες πλευρές γίνεται ένα παιχνίδι λέξεων» σε ό,τι αφορά τη στάση της παράταξης απέναντι στο μνημόνιο. «Δεν επιδέχεται καμία διαπραγμάτευση το μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο διεθνής Αλέξης στο Παρίσι και το Βερολίνο
Η υιοθέτηση της «σκληρής στάσης» απέναντι στο μνημόνιο, αλλά και της επιθετικής πολιτικής προς τους δανειστές αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και στη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Wall Street Journal, καθώς επεσήμανε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους σε περίπτωση που και οι δανειστές διακόψουν το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας σε μπαράζ συνεντεύξεων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιχειρεί να δώσει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας ωστόσο πιο χαμηλούς τόνους.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η στάση του Αλέξη Τσίπρα χαράσσει τις «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το κλίμα εντάσσουν τη συνέντευξη στη WSJ, καθώς επεσήμανε ότι «η πρώτη μας επιλογή είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, προς το δικό τους συμφέρον, δεν πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας».
Θεσμικές συναντήσεις
Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν προτίθεται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά αν το κάνουν οι πιστωτές, τότε θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος μας». Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συναντήσεις του Α. Τσίπρα στο Παρίσι και στο Βερολίνο, αύριο και μεθαύριο, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί εκτός από τις συναντήσεις με τους ηγέτες των αριστερών κομμάτων θα συναντηθεί και με... θεσμικούς παράγοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντιπροσωπεία, εκτός του Α. Τσίπρα, είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γ. Δραγασάκης, ο Γ. Μηλιός, ο Γ. Σταθάκης και ο Π. Λαφαζάνης, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και για τις συναντήσεις ενόψει και της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.
Παναγιώτης Τσούτσιας
ptsoutsias@pegasus.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου