Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 5% η ύφεση, πάνω από το 19% η ανεργία



Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι το διακύβευμα για τη χώρα είναι η κυβερνητική και κοινωνική σταθερότητα. Παρουσιάζοντας την έκθεση της ΤτΕ, είπε πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτό στον προϋπολογισμό του 2013.Για φέτος η ύφεση θα φθάσει το 5% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 19%.

<<Το ιστορικό διακύβευμα για τη χώρα μας, μεταξύ της επίπονης προσπάθειας ανασυγκρότησης της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ και της άτακτης οπισθοδρόμησης που θα την οδηγούσε δεκαετίες πίσω, παραμένει και σήμερα, δύο χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο», επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος παρουσιάζοντας την ετήσια Έκθεση του.
Για τον λόγο αυτό προειδοποίησε ότι αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή.
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι οι αντικειμενικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, ωστόσο θεωρεί ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την ιστορική πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. Επισήμανε ακόμη ότι η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, καθώς η προεκλογική περίοδος επιβραδύνει εκ των πραγμάτων την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι είναι εφικτή η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2013, προβλέποντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει από το τέλος της χρονιάς αυτής. Επίσης, προβλέπει για φέτος ότι η ύφεση θα φθάσει το 5% και η ανεργία θα ξεπεράσει το 19%.
Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών θα υποχωρήσει στο 7,5 του ΑΕΠ από 9,8% το 2011 και ο μέσος πληθωρισμός για εφέτος θα διαμορφωθεί στο 1,2%.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου