Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αποκαλύψεις για τις μυστικές φυλακές της CIA και τα Βασανιστήρια!!

Σφοδρή αντιπαράθεση στην Πολωνία για τις μυστικές φυλακές της CIA

Εγκατάσταση που φέρεται ότι ήταν μυστική φυλακή της CIA στη Πολωνία
Εγκατάσταση που φέρεται ότι ήταν μυστική φυλακή της CIA στη Πολωνία   (Φωτογραφία:  Reuters )
Βαρσοβία, Πολωνία
Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Πολωνία μετά τις αποκαλύψεις κυκλοφορίας εφημερίδας για την απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τη φερόμενη ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην Πολωνία.

Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Ζμπίγκνιου Σιεμιατκόφσκι επιβεβαίωσε την πληροφορία της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας Γκαζέτα Βιμπόρζα για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Ωστόσο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση, επικαλούμενους λόγους «κρατικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην πρωθυπουργός Λέζεκ Μίλερ κινδυνεύει και αυτός να οδηγηθεί ενώπιον του κρατικού δικαστηρίου κατηγορούμενος ότι επέτρεψε την εγκατάσταση μυστικής αμερικανικής βάσης το 2002-2003 στο Κιεϊκούτι, στη βορειοανατολική Πολωνία.

Οι πολωνικές Αρχές έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τις αναφορές του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες υπεύθυνοι της Αλ Κάιντα είχαν κρατηθεί στη χώρα από τη CIA. 
Το ζήτημα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με τον Γιάνους Παλικότ, πρόεδρο του αντικληρικού, αριστερού κόμματος RP, να κατηγορεί τον Μίλερ (πρώην κομουνιστή και πρωθυπουργό από το 2001 ως το 2004) ότι είχε εκθέσει την Πολωνία στην τρομοκρατική απειλή επειδή επέτρεψε στη CIA να δράσει στη χώρα. Ο Μίλερ διαμαρτυρήθηκε υπερασπιζόμενος την αθωότητά του και χαρακτήρισε τον Παλικότ «εκπρόσωπο της Αλ Κάιντα» ενώ επανέλαβε ότι δεν υπήρχαν στην Πολωνία αμερικανικές μυστικές φυλακές.

Ο Μίλερ καταδίκασε επίσης τις διαρροές από την εισαγγελία, οι οποίες εκθέτουν την Πολωνία στην τρομοκρατική απειλή, σύμφωνα με τον ίδιο, και αυτό πριν από το Euro-2012 που θα γίνει στη χώρα τον Ιούνιο. Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι διαρροές αυτές μπορεί να υπονομεύσουν την ασφάλεια των Πολωνών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι δήλωσε ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως στο θέμα αυτό «μολονότι η υπόθεση είναι λεπτή και μπορεί να είναι οδυνηρή για το πολωνικό κράτος, καθώς αυτό αφορά την εικόνα της Πολωνίας».

Η έρευνα η οποία διεξάγεται από το 2008 από την εισαγγελία της Βαρσοβίας και μεταφέρθηκε το Φεβρουάριο στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία, εξακολουθεί να είναι μυστική.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Στο υπόγειο δημόσιου κτιρίου ήταν κρυμμένη η φυλακή της CIA στη Ρουμανία

Η φυλακή βρισκόταν στο υπόγειο αυτού του μάλλον διακριτικού κτιρίου
Η φυλακή βρισκόταν στο υπόγειο αυτού του μάλλον διακριτικού κτιρίου   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Βουκουρέστι, Ρουμανία
Την ύπαρξη της μυστικής φυλακής της CIA στη Ρουμανία -και μάλιστα μέσα στο Βουκουρέστι σε δημόσιο κτίριο- επιβεβαίωσε έρευνα του Associated Press και του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD, παρά το ότι η κυβέρνηση της χώρας και η μυστική υπηρεσία αρνούνταν επί μακρόν να σχολιάσουν το ζήτημα.

Η φυλακή, αντίθετα με άλλες που βρισκόταν σε απομονωμένα σημεία όπως σε στρατιωτικές βάσεις, ήταν στο υπόγειο κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται εμπιστευτικές κρατικές πληροφορίες (ORNISS). Αυτό προσέφερε «εξαιρετική κάλυψη» στις δραστηριότητες έστω και αν βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή, όπως παραδέχονταν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μέχρι σήμερα η τοποθεσία της φυλακής, της οποίας η λειτουργία άρχισε το 2003 μετά το κλείσιμο της μυστικής φυλακής στη Πολωνία, ήταν άγνωστη.

Οι ύποπτοι για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή την Αλ Κάιντα μεταφέρονταν με τις πτήσεις της CIA στο Βουκουρέστι μετά στη φυλακή του ORNISS.

Στο υπόγειο βρίσκονταν έξι προκατασκευασμένα κελιά. Οι ύποπτοι κρατούνταν μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες: τους στερούσαν τον ύπνο, τους ασκούσαν σωματική βία αν και –τουλάχιστον στη Ρουμανία– δεν υποβάλλονταν σε εικονικό πνιγμό. Ωστόσο μετά τις ανακρίσεις τους φέρονταν σαφώς καλύτερα, αναφέρει η έρευνα των AP/ARD.

Μεταξύ άλλων στη φυλακή φέρεται να κρατήθηκε ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ ένας από τους θεωρούμενους ως οργανωτές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Γκουαντάναμο.
Η CIA διατηρούσε επίσης φυλακές στη Ταϊλάνδη, τη Λιθουανία και τη Πολώνια αλλά όλες έχουν πλέον κλείσει από το 2006 εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής για το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα ανακρίσεων (στην πραγματικότητα πρόγραμμα βασανιστηρίων) που ήταν σε ισχύ ως το 2009.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εννέα χώρες δείχνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις μυστικές πτήσεις της CIA

Αεροσκάφος που φέρεται να συμμετείχε στις παράνομες πτήσεις
Αεροσκάφος που φέρεται να συμμετείχε στις παράνομες πτήσεις   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Στρασβούργο, Γαλλία
Την τακτική εννέα τουλάχιστον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επικαλούνται το κρατικό απόρρητο και να μην διεξάγουν έρευνες για την απόδοση ευθυνών στις υπηρεσίες τους που συνεργάστηκαν με την CIA στο πρόγραμμα παράνομων συλλήψεων και μεταγωγών φερόμενων ως υπόπτων για τρομοκρατική δράση επέκρινε με ψήφισμα της η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή, στην οποία ηγείται ο Φιλελεύθερος Ελβετός Γερουσιαστής Ντικ Μαρτί που, με τις έρευνες του, αποκάλυψε τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι, οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την συνεργασία τους με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες.

Προσθέτει ότι πρέπει να λογοδοτήσουν και για το γεγονός ότι, εξαιτίας αυτής της συνεργασίας υπήρξε αθρόα παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αθώοι άνθρωποι βασανίστηκαν, απομακρύνθηκαν από τις οικογένειες τους και έχασαν τις περιουσίες τους.

Στην σχετική έκθεση του Ντικ Μαρτί, που αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην επικείμενη Σύνοδο της, στις αρχές του Οκτωβρίου 2011, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι:
  • Στην Πολωνία και στην Ρουμανία, οι έρευνες που ξεκίνησαν, για τον καταλογισμό ευθυνών σε πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών τους που συνεργάσθηκαν ενεργά σ' αυτές τις παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη αποκαλύφθηκε ότι τελικά είχαν στόχο να υπερασπισθούν τις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων τους.
  • Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να προχωρήσει στη διεξαγωγή κάποιας έρευνας για τις συνθήκες απαγωγής και μεταγωγής του γερμανικής υπηκοότητας Ελ Μάσρι στο Γκουαντάναμο.
  • Η κυβέρνηση της Γερμανίας, επικαλούμενη το κρατικό απόρρητο, απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες από την κοινοβουλευτική επιτροπή που επιχείρησε να διεξάγει έρευνα σχετική με τις συνθήκες σύλληψης και μεταγωγής του Αμπού Όμαρ σε μυστικό κέντρο κράτησης, μ' αποτέλεσμα η επιτροπή να μην ολοκληρώσει τελικά το έργο της.
  • Η Επιτροπή επικροτεί τις έρευνες που έγιναν στην Λιθουανία και είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη περί της ύπαρξης δύο μυστικών κέντρων κράτησης της CIA στο έδαφος της και ζητάει από τους εισαγγελείς, στηνΜεγάλη Βρετανία, την Λιθουανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τηνΠολωνία, να επιμείνουν στην ερευνητική προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει, για την αποκάλυψη της αλήθειας, στο θέμα της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών αυτών των χωρών με την CIA.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στοιχεία για τις μυστικές πτήσεις της CIA αποκαλύπτονται σε δίκη

Τα σχέδια πτήσης, τα ακριβή δρομολόγια και άλλα στοιχεία, όπως τα κόστη των πτήσεων της CIA αποκαλύφθηκαν στην εκδίκαση της διένεξης των δύο εταιριών στη Νέα Υόρκη Τα σχέδια πτήσης, τα ακριβή δρομολόγια και άλλα στοιχεία, όπως τα κόστη των πτήσεων της CIA αποκαλύφθηκαν στην εκδίκαση της διένεξης των δύο εταιριών στη Νέα Υόρκη   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Ουάσινγκτον
Η δικαστική διένεξη ανάμεσα σε δύο ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες έριξε φως στις μυστικές πτήσεις της CIA για την μεταφορά υπόπτων που είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», που άρχισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, γράφουν εφημερίδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, δεκάδες πτήσεις, με προορισμούς -μεταξύ άλλων- το Βουκουρέστι (Ρουμανία), το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), το Κάιρο (Αίγυπτος), το Τζιμπουτί, το Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν) και ακόμα και την Τρίπολη (Λιβύη), έγιναν από μια επιχείρηση, την Sportsflight, με έδρα το Λονγκ Άιλαντ (στην πολιτεία της Νέας Υόρκης) η οποία υπενοικίαζε ένα αεροσκάφος της Richmor Aviation. Η τελευταία την μήνυσε για παραβίαση συμβολαίου.

Τα σχέδια πτήσης, τα ακριβή δρομολόγια και άλλα στοιχεία, όπως τα κόστη των πτήσεων της CIA φαίνεται πως αποκαλύφθηκαν στην εκδίκαση της διένεξης των δύο εταιριών στη Νέα Υόρκη.

Η Richmor χρέωνε τη χρήση ενός αεροσκάφους Gulfstream IV, που ήταν διαθέσιμο μέσα σε 12 ώρες, 4.900 δολάρια την ώρα (η τιμή της ενοικίασης ενός αεροσκάφους του τύπου αυτού στην αγορά ήταν την εποχή εκείνη 5.450 δολάρια) και κέρδισε τουλάχιστον 6 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρία χρόνια βάσει του συμβολαίου της με τη Sportsflight, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία παρουσιάστηκαν στην δίκη.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία ειδοποιήθηκε για την διαδικασία επίσης από τη Reprieve, η Richmor ανέφερε πως «ο πελάτης μας είπε ότι επρόκειτο να έχουμε πολλή, πολλή δουλειά».Τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο επικαλούνται μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Richmor Μάλον Ρίτσαρντς, ο οποίος ανέφερε: «μεταφέρουμε κυβερνητικό προσωπικό και προσκεκλημένους τους».

Η Washington Post περιγράφει μια από τις πτήσεις, που ξεκίνησε την 12η Αυγούστου του 2003 με το Gulfstream IV, από το αεροδρόμιο Ντάλες στην Ουάσινγκτον με έξι επιβαίνοντες προς την Μπανγκόκ. 

Πριν από την επιστροφή του τέσσερις ημέρες αργότερα το αεροσκάφος έκανε σταθμούς στο Αφγανιστάν, στη Σρι Λάνκα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιρλανδία.

Η πτήση, η οποία χρεώθηκε συνολικά 339.228,05 δολάρια, μοιάζει να συμπίπτει χρονολογικά με τη σύλληψη του Ινδονήσιου Ριντουάν Ισαμουντίν, ο οποίος θεωρείτο ο «εγκέφαλος» στις επιθέσεις στο Μπαλί που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 202 άνθρωποι το 2002.

Είχε συλληφθεί την 14η Αυγούστου στην Ταϊλάνδη και κρατείτο για τρία χρόνια σε μυστικές φυλακές της CIA, πριν από την μεταφορά του στο Γκουαντάναμο το Σεπτέμβριο του 2006.Σύμφωνα με την Guardian, το αεροσκάφος της Sportsflight ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε και για την μεταφορά του Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, θεωρούμενου ως ενορχηστρωτή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. 

Ο Μοχάμεντ υποβλήθηκε σε ιδιαίτερα σκληρές τεχνικές ανάκρισης, όπως εικονικούς πνιγμούς (καταγγελίες αναφέρουν ότι υπέστη σε αυτό το βασανιστήριο 183 φορές μέσα σε ένα μήνα).

Το Gulfstream IV της Sportsflight ταυτοποιήθηκε, ενώ χρησιμοποιείτο για την απαγωγή, στην Ιταλία, του Αιγυπτίου Αμπού Όμαρ, ενός ιμάμη το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Οσάμα Χάσαν Νασρ, μέλος της ισλαμιστικής ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης στον οποίο είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Είχε απαχθεί σε ένα δρόμο του Μιλάνου την 17η Φεβρουαρίου 2003 στην διάρκεια μιας συντονισμένης επιχείρησης των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και της CIA και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου οι δικηγόροι του καταγγέλλουν ότι βασανίστηκε.

Στα τέλη του 2010, 23 πράκτορες της CIA είχαν καταδικαστεί ερήμην σε ποινές κάθειρξης 7 ως 9 ετών για την απαγωγή αυτή.

Στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους μετά τις επιθέσεις της 11/9, η CIA προέβη σε συλλήψεις, απαγωγές και μυστικές μεταγωγές υπόπτων ως τρομοκρατών σε χώρες όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν χρήση βασανιστηρίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Παράνομες πτήσεις της CIA στη βάση του Ιντσιρλίκ αποκαλύπτει το WikiLeaks

Αμερικανικό αεροσκάφος προσγειώνεται στη βάση του Ιντσιρλίκ (φωτογραφία αρχείου)
Αμερικανικό αεροσκάφος προσγειώνεται στη βάση του Ιντσιρλίκ (φωτογραφία αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Βερολίνο, Γερμανία
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) χρησιμοποιούσε -με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας- την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία, στο πλαίσιο του διαβόητου προγράμματος «έκτακτων μεταγωγών» της διακυβέρνησης Μπους, γράφει τη Δευτέρα η γερμανική Die Welt επικαλούμενη αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από το WikiLeaks.

Συνολικά 24 πτήσεις της CIA προσγειώθηκαν στη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, μεταξύ του 2002 και του 2006, οπότε οι τουρκικές Αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει για τη μεταφορά κρατούμενων, σύμφωνα με τη Welt.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα διπλωματικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 8 Ιουνίου 2006, το οποίο έχει στην κατοχή της η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten και είναι ανάμεσα στα περίπου 250.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από το WikiLeaks.

Στο τηλεγράφημα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα αναφέρεται στην άδεια που είχε δώσει η Τουρκία στα αεροπλάνα της CIA.

«Οι τουρκικές στρατιωτικές Αρχές μας έδωσαν την άδεια να χρησιμοποιούμε από το 2002 τη βάση του Ιντσιρλίκ για να ανεφοδιάζουμε τα αεροπλάνα που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις μεταφοράς κρατούμενων στο πλαίσιο της επιχείρησης 'Fundamental Justice', όμως ανακάλεσαν αυτή την άδεια φέτος το Φεβρουάριο» σύμφωνα με το τηλεγράφημα. Στις 15 Ιουνίου 2006 ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης Ναμίκ Ταν είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία δεν έχει με κανένα τρόπο συμμετάσχει στις μυστικές επιχειρήσεις της CIA και δεν πρόκειται να το κάνει».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προσγειώθηκαν τα αεροπλάνα χωρίς να το γνωρίζει η τουρκική κυβέρνηση, ο Ναμίκ Ταν απάντησε ότι το Ιντσιρλίκ «αποτελεί προπύργιο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και έχουμε πληροφορίες σχετικά με όλα όσα συμβαίνουν εκεί».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το Νοέμβριο του 2002 και θεωρεί πιθανό η άδεια να είχε δοθεί στην CIA από στρατιωτικούς πριν τις εκλογές. Η κυβέρνηση Ερντογάν στη συνέχεια απλώς «ανέχθηκε» αυτή την πρακτική.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, 14 χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Τουρκία, είχαν δώσει την άδεια να ανεφοδιάζονται ή να πετούν πάνω από το έδαφός τους αεροπλάνα της CIA που μετέφεραν υπόπτους για ανάκριση στο εξωτερικό και δύο χώρες -η Πολωνία και η Ρουμανία- είχαν στο έδαφός τους φυλακές της CIA.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Πιέζεται η Βρετανία να αποκαλύψει το ρόλο της στις μυστικές πτήσεις της CIA

Λονδίνο
Βρετανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρχίζει δικαστικό αγώνα για να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αποκαλύψει τι γνώριζε για τις μυστικές πτήσεις της CIA και συγκεκριμένα για την «έκτακτη μεταγωγή» ενός υπόπτου για τρομοκρατία το 2002 στην Αίγυπτο, όπου καταγγέλλει ότι υπέστη βασανιστήρια.
Η οργάνωση προάσπιστης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve ενεργεί εκ μέρους του Ικμπάλ Μαντνί, ο οποίος απελευθέρωθηκε από την αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο πέρυσι.
Ο ίδιος δηλώνει ότι βασανίστηκε κατά την ανάκρισή του από τη CIA στην Αίγυπτο το 2002, αφότου μεταφέρθηκε εκεί με το διαβόητο πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών» υπόπτων για τρομοκρατία μέσω της βρετανικής επικράτειας του Ντιέγκο Γκαρσία.
Το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι η Βρετανία καταδικάζει τα βασανιστήρια «ανεπιφύλακτα».
Το 2008 ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ παραδέθηκε ότι το έδαφος του Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό χρησιμοποιήθηκε για τις μυστικές πτήσεις της CIA, όμως η βρετανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει τι άλλο γνώριζε σχετικά με τις πτήσεις.
Η Reprieve αναλαμβάνει νομική δράση με την επιδίωξη να πετύχει τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών που έχει η βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση του Ικμπάλ Μαντνί, ο οποίος πέρασε έξι χρόνια κρατούμενος στη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.
Συνελήφθη στην Ινδονησία στις 11 Ιανουαρίου του 2002 και δηλώνει ότι μεταφέρθηκε μυστικά από τη CIA στην Αίγυπτο με στάση για ανεφοδιασμό στο Ντιέγκο Γκαρσία. Μιλώντας στο BBC, αναφέρει ότι κατά την πτήση ήταν δεμένος με αλυσίδες και κρυμένος μέσα σε μία ξύλινη κούτα, και κατά την αφιξή του στο Κάιρο βασανίστηκε ανακρινόμενος από τη CIA.
Newsroom ΔΟΛ 2009

Έκλεισε η υπόθεση των μυστικών πτήσεων της CIA

Δεκτή έκανε το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα και αποφάσισε να κλείσει τον φάκελο των μυστικών πτήσεων της CIA, πρακτική που εγκαινιάστηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου για τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατική δράση στο εξωτερικό για ανάκριση, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «κρατικό απόρρητο».

Η Αμερικανική Ένωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών (Aclu), η οποία υποστηρίζει τους ενάγοντες στην υπόθεση, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ολομέλεια (11 μέλη) του δικαστηρίου αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά να κλείσει την υπόθεση αποδεχόμενη τη θέση της εισαγγελίας ότι τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής πρέπει να τύχουν της προστασίας του κρατικού απορρήτου.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάιο 2007 με τη μήνυση που κατέθεσαν πέντε πρώην κρατούμενοι εναντίον της Jeppesen Dataplan, θυγατρικής της Boeing την οποία κατηγόρησαν ότι παρείχε την πρακτική υποστήριξη στη μεταφορά των υπόπτων προς κέντρα κράτησης εκτός των ΗΠΑ.

Οι πέντε δήλωσαν ότι απήχθησαν, μεταφέρθηκαν σε ξένες χώρες και παραδόθηκαν σε πράκτορες της CIA ή σε ξένες κυβερνήσεις για να υποστούν βασανιστήρια.

Τα γεγονότα αφορούν την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, η οποία και παραδέχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν τέτοιες πτήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.«Ακόμη και αν πληροφορίες για τις επιχειρήσεις αυτές έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ο ρόλος της Jeppersen και η ενδεχόμενη ευθύνη της στις πτήσεις δεν μπορούν να απομονωθούν από τα τμήματα του φακέλου που είναι απόρρητα και πρέπει να τύχουν προστασίας... Επιμένουμε στο γεγονός ότι η επίκληση του κρατικού απορρήτου για το κλείσιμο μιας υπόθεσης πρέπει να συμβαίνει σπάνια... Ωστόσο αυτό ισχύει στην παρούσα υπόθεση», αναφέρεται στην απόφαση του εφετείου.

Η Αμερικανική Ένωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών χαρακτήρισε θλιβερή τη χθεσινή ημέρα, όχι μόνο για τα θύματα των βασανιστηρίων, αλλά και όλους τους Αμερικανούς που ανησυχούν για το κράτος δικαίου και την εικόνα της χώρας τους στον κόσμο.

Τον Απρίλιο 2009 το ίδιο δικαστήριο, που συνεδρίασε σε τριμελή σύνθεση, είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των μηνυτών και είχε αποφασίσει υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. Επρόκειτο τότε για μία μεγάλη νίκη εκείνων που επεδίωκαν την τιμωρία από τη δικαιοσύνη των μεθόδων και των αποφάσεων της κυβέρνησης Μπους στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. 

Η κυβέρνηση Ομπάμα ωστόσο ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης από το δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση, με το επιχείρημα ότι είναι αδύνατο να διαχωρισθεί το κρατικό απόρρητο από τα άλλα στοιχεία της υπόθεσης κατά την ενδεχόμενη εξέταση των ευθυνών της Jeppesen Dataplan από το δικαστήριο.

Δύο από τους πέντε μηνυτές είναι φυλακισμένοι, ο ένας στο Μαρόκο και ο άλλος στην Αίγυπτο. Οι άλλοι τρεις απελευθερώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση χωρίς την απαγγελία κατηγορίας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται ο αιθίοπας Μπίνιαμ Μοχάμεντ, που απελευθερώθηκε από το Γκουαντάναμο τον Φεβρουάριο 2009. Κατήγγειλε ότι μεταφέρθηκε μυστικά το 2002 στο Μαρόκο για να υποστεί βασανιστήρια, στη συνέχεια, το 2004, στην Καμπούλ, όπου επίσης βασανίσθηκε, για να επιστρέψει στη συνέχεια στο Γκουαντάναμο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Οι απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης της CIA..

 έκθεση του γενικού επιθεωρητή της CIA βασίζεται σε στοιχεία του 2004 και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα μετά από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Αυτή αποκαλύπτει ότι μέλη του προσωπικού της CIA έκαναν χρήση απάνθρωπων μεθόδων ανάκρισης, προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες από υπόπτους για τρομοκρατική δράση.
Όπως αναφέρει η έκθεση, οι ανακριτές απείλησαν έναν κρατούμενο με όπλο και ηλεκτρικό τρυπάνι, ενώ επιχείρησαν να πνίξουν έναν άλλο και προσπάθησαν να εκφοβίσουν έναν τρίτο με εικονική εκτέλεση άλλου κρατουμένου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου