Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΑΝΩΝΥΜΟΙ:πως γεννηθηκαν,πως διαβρωθηκαν..

Οι Ανώνυμοι (Αγγλ:Anonymous), είναι μια ομάδα χάκερς. Ιδρύθηκε το 2003, αρχικά έδινε στην δημοσιότητα διάφορες εικόνες που αλλιώς αποκαλούνται memes. Τα μέλη της ομάδας, απο την ημέρα της ίδρυσης τους, δεν χρησιμοποιούσαν τα αληθινά τους ονόματα, αλλα ψευδώνυμα ώστε να είναι ανώνυμοι απο οποιονδήποτε. Κάποια στιγμή το site του 4chan, απέκτησε αρκετή φήμη εξαιτίας διάφορων media αλλα και όχι μόνο, καθώς και οι εφημερίδες όπως η The Guardian είχε αναφέρει αυτό το site.
Πάντως τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξαν επάνω τους, όταν έκαναν φάρσες στον Χάλ Τάρνερ αλλα και επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2006 - Ιανουαρίου 2007. Η επίσημη ιστοσελίδα του Τάρνερ βγήκε και εκεί ο Χάλ έκανε αγωγή κατα των ιστοσελίδων όπου είχαν οι Ανώνυμοι: 4chan, 7chan και 420chan.
Και εκεί πρωτοακούστηκαν για πρώτη φορα, στον ραδιοφωνικό σταθμό KTTV Fox 11, όπου είχαν αποκαλεστεί "τρομοκράτες", "χάκερς που παίρνουν στεροιδή" και άλλα.

Πώς γεννήθηκαν οι «Ανώνυμοι»
Οι «Ανώνυμοι» που έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση το 2003, είχαν στόχο να δημιουργήσουν μια δυναμική διαδικτυακή κοινότητα, τα μέλη της οποίας θα συνυπήρχαν και θα δρούσαν στο πλαίσιο μιας «αναρχικής» ψηφιακής ανταλλαγής απόψεων. Υπό την σκέπη του όρου «Ανώνυμοι» σήμερα συναθροίζονται τα μέλη μιας ιντερνετικής υποκουλτούρας, άτομα που διατηρούν την ανωνυμία τους και πραγματοποιούν «καταδρομικές» ψηφιακές επιθέσεις εναντίον εταιρικών ή κρατικών στόχων.
Αν και το αρχικό μόρφωμα των Anonymous αφορούσε περισσότερο τις κοινές δράσεις με ψυχαγωγικό στόχο, μετά το 2008, η ιντερνετική λέσχη έστρεψε την προσοχή της στον διεθνή ακτιβισμό και τις συντονισμένες ψηφιακές διαμαρτυρίες, συχνά ως απάντηση σε κρατικές πρωτοβουλίες ελέγχου του Διαδικτύου ή ποινικοποίησης της ελεύθερης ανταλλαγής μουσικών ή κινηματογραφικών αρχείων. Με τη σημερινή τους μορφή, οι «Ανώνυμοι» έπαψαν να αποτελούν μέλη διαδικτυακής κοινότητας, «δανείζοντας» το όνομά τους σε όποιον διαδικτυακό εισβολέα θέλει να το χρησιμοποιήσει για... ανάλογους σκοπούς.
Οι Αρχές πολλών χωρών, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, προχώρησαν σε συλλήψεις μελών της ιντερνετικής λέσχης, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι ήταν ανήλικοι μαθητές, όπως στην Ολλανδία το 2010 και στη Βρετανία στις αρχές του 2011. Το αμερικανικό FBI παράλληλα εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε επίδοξους χάκερ -μιμητές των Ανωνύμων- ότι οι διαδικτυακές επιθέσεις (DDOS) τιμωρούνται με δέκα έτη κάθειρξης σε ομοσπονδιακές φυλακές.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/02/2012_474014 


πως διαβρωθηκαν..

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους κυβερνοπειρατές χάρη σε έναν Νεοϋορκέζο, τον Έκτορ Ξαβιέ Μονσέγκουρ, γνωστό στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο «Sabu», ο οποίος συντόνιζε τις ενέργειες χιλιάδων πειρατών της LulzSec. Το FBI ανακάλυψε την ταυτότητά του τον περασμένο Ιούνιο και στη συνέχεια ο Sabu συνεργάστηκε με τις αρχές.

Τον τελευταίο χρόνοι οι «Ανώνυμοι» και η LulzSec έχουν αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων--όπως αυτές του FBI και της CIA-- και ιστοσελίδων μεγάλων εταιρειών.
Ο Μονσέγκουρ, ένας άνεργος 28χρονος πατέρας δύο παιδιών, συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές για να αποφύγει τη φυλακή και να μείνει με τα παιδιά του. Ο Μονσέγκουρ συνελήφθη στο Μανχάταν λίγες εβδομάδες αφότου η LulzSec είχε πραγματοποιήσει την πιο τολμηρή επιχείρησή της: εισέβαλε στις ιστοσελίδες της CIA, της Sony, του Fox και άλλων εταιρειών προκαλώντας ζημιές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι αρχές κατηγόρησαν τον Μονσέγκουρ για διακεκριμένη κλοπή, κατηγορία που αφορά την πώληση κλεμμένων αριθμών πιστωτικών καρτών. Ο 28χρονος δήλωσε ένοχος τον Αύγουστο και άρχισε να συνεργάζεται με την κυβέρνηση. Διατήρησε την αρχηγική θέση του στην οργάνωση αλλά επέτρεπε στους πράκτορες του FBI να παρακολουθούν τις κινήσεις του και να ενημερώνουν εταιρείες και άλλους στόχους των πειρατών. Έπεισε μάλιστα σε μία περίπτωση τους άλλους πειρατές να μην επιτεθούν στην ιστοσελίδα της CIA. «Χτυπάτε στη φωλιά της μέλισσας. Σταματήστε», προειδοποίησε τους συνεργάτες του.

σημερα..
Ο πιο γνωστός χακτιβιστής στον κόσμο, ο Sabu, αποδείχθηκε πως είναι εδώ κι έναν χρόνο πληροφοριοδότης του FBI. Και μάλιστα χάρη σε αυτόν οι αμερικανικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη άλλων πέντε υπόπτων ως στελεχών του δικτύου Anonymous. Οι Anonymous απάντησαν με καταλήψεις ιστότοπων και εκφράζοντας τη λύπη τους για την «προδοσία» του Sabu.
Ο 28χρονος Εκτορ Ξέιβιερ Μονσίγκουρ, ο αποκαλούμενος Sabu, συνελήφθη πέρυσι τον Ιούνιο στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν και στις 15 Αυγούστου εμφανίσθηκε με πλήρη μυστικότητα ενώπιον δικαστή. Δήλωσε ένοχος στις 12 κατηγορίες εναντίον του και δέχθηκε να συνεργαστεί με το FBI. Απειλούνταν με μέγιστη ποινή κάθειρξης 124 ετών και 6 μηνών και οι ομοσπονδιακοί πράκτορες τον απείλησαν ότι αν δεν συνεργαστεί, δεν θα ξαναδεί ελεύθερος τα δύο παιδιά του. Εκείνος δέχθηκε, πλήρωσε εγγύηση 50.000 ευρώ και του επετράπη να επιστρέψει στο διαμέρισμά του. Οι πληροφορίες που έδωσε οδήγησαν στη σύλληψη των άλλων πέντε στελεχών της ένωσης χακτιβιστών LulzSec – δύο Βρετανοί και δύο Ιρλανδοί, ενώ ο πέμπτος είναι ο Τζέρεμι Χάμοντ, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Anarchaos, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα στο Σικάγο κατηγορούμενος για πειρατεία στον ιστότοπο Stratfor που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας.
ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ. Σύμφωνα με το εις βάρος του 27σέλιδο κατηγορητήριο, ο Sabu ήταν μέλος των ενώσεων χακτιβιστών Anonymous, Internet Feds και LulzSec. Στις ενώσεις αυτές έργο του ήταν να εντοπίζει τα ευάλωτα σημεία των πληροφορικών συστημάτων δυνάμει θυμάτων τους. Τον Δεκέμβριο του 2010 ως μέλος των Anonymous φέρεται να είχε συμμετάσχει στην «Επιχείρηση Ανταπόδοση» (Operation Payback), μια σειρά επιθέσεων εναντίον ιστότοπων των Mastercard, Visa και PayPal που είχαν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του WikiLeaks. Την άνοιξη του 2011 είχε συμμετάσχει στις επιθέσεις εναντίον θεσμικών ιστοτόπων των καθεστώτων της Τυνησίας, της Αλγερίας και της Υεμένης. Ως μέλος της LulzSec είχε κλέψει εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα από τον ιστότοπο της Sony Pictures. Επιπλέον, LulzSec και Anonymous είχαν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις κατά της CIA, της Βρετανικής Υπηρεσίας Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος, ιστοτόπων της μεξικανικής κυβέρνησης, της ιρλανδικής Αστυνομίας, καθώς και του News International και του Fox Broadcasting του Ρούπερτ Μέρντοκ.
Ο Μονσίγκουρ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σπούδασε στο κολέγιο και εργάστηκε ως ειδικός στην πληροφορική. Τον χαρακτηρίζει ένας σπάνιος συνδυασμός ταλέντου στο χάκινγκ, ευαισθησίας για την εργατική τάξη και πολιτικών πεποιθήσεων. Σε έναν ιστότοπο συζήτησης στον οποίο συμμετείχε ως Sabu τον Σεπτέμβριο (δηλαδή αφού είχε αρχίσει να δίνει πληροφορίες στο FBI), ερωτήθηκε ποια συμβουλή θα έδινε σε νέους χάκερ. «Βασιστείτε στον εαυτό σας», απάντησε. «Αν είσαστε σε ομάδα, να κρατάτε συνεχώς ανοικτό το σύστημα ασφάλειας του υπολογιστή σας. Οι φίλοι θα προσπαθήσουν να σας διαλύσουν αν πρέπει να το κάνουν».


http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2012/03/10

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο. Έχω, ωστόσο, μερικές ανησυχίες. Κυρίως επειδή απλώθηκε σε πολύ κόσμο. Σαφώς κι ορισμένα μηνύματα δεν μπορεί να είναι από ανηλίκους (έχουν βαθιά πολιτική σκέψη πίσω τους), αλλά σίγουρα είναι νεανικά. Είναι ένα κίνημα που θα δούμε πώς τραβάει, και η ανησυχία των αρχών και των κατεστημένων μίντια είναι επίσης μία ισχυρή ένδειξη για τη δύναμή τους και την επιρροή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορουμε να το ονομασουμε,μεγαλη δικτυακη παρεα,οχι κινημα.(ταση..ισως..)
    ξεκιναν απο σχολικες παρεες,..πανε στην πειρατεια, κ στο χακερισμο, κ μετα συνηθως καταληγουν ..υπευθυνοι στα συστηματα ασφαλειας,κυριως,μεγαλων τραπεζων η εταιριων(μπορει κ μυστικων..)
    ειναι ...μια τεχνικη κ αυτη, κ ενα οπλο,
    οπως το μαρκετιγκ..που στα χερια ανευθυνων,..ειναι επικυνδυνο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή