Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ξεκίνησε η «δίκη της οικονομικής κρίσης» στην Ισλανδία


Στο εδώλιο ο τέως πρωθυπουργός

Ανατροπή κλίματος στην Ισλανδία και στη δίκη του πρώην πρωθυπουργού Γκέιρ Χάαρντε που βρίσκεται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου της χώρας, του Landsdómur, που καίτοι συστάθηκε το 1905 για να δικάζει υποθέσεις κατά εκλεγμένων αξιωματούχων, συνέρχεται για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Ο τέως Ισλανδός πρωθυπουργός κατηγορείται για αμέλεια κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, μια κρίση που κατέληξε στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και συνεπακόλουθα στην ουσιαστική χρεοκπία της χώρας. 
Ο Χάαρντε είναι ο πρώτος ηγέτης που κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για την διεθνή οικονομική κρίση, ενώ αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο χρόνια.

Το αξιοσημείωτο στις δύο πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας όμως είναι ότι οι μάρτυρες που έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει, επιφανή στελέχη της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, στο σύνολό τους τάσσονται υπέρ της αθωότητας του κυρίου Χάαρντε!
Ενδεικτική είναι η κατάθεση του κυρίου David Oddsson, κεντρικού τραπεζίτη της Ισλανδίας κατά το επίμαχο διάστημα και νυν εκδότη (!) εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας στην χώρα. Ο κύριος Όντσον τόνισε πως κανείς δεν θα μπορούσε εκείνη την περίοδο να προβλέψει την κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της χώρας και πάντως σε καμία περίπτωση δεν ήταν ευθύνη ενός μόνον ατόμου η τελική κατάληξη.

Ανάλογη ήταν και η κατάθεση του κυρίου Björgvin Sigurðsson, υπουργού Εμπορίου στην κυβέρνηση Χάαρντε, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης βρισκόταν σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού και είχε προσπαθήσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία όμως τα πάντα εξελίχθηκαν με κατακλυσμιαίους ρυθμούς και κατέστησαν μη αναστρέψιμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του κυρίου Stefán Ólafsson, καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, που τονίζει πως ο κόσμος δεν θέλει απλώς την καταδίκη ενός ατόμου για τα δεινά της κρίσης, αλλά εκείνο που πρέπει να αναζητηθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι το να μάθουν οι πολίτες γιατί και μέσα από ποια διαδικασία κατέρρευσε εν μία νυκτί το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Όχι μόνο ποιος έφταιγε αλλά τι έφταιξε …
Και ο κύριος Arnór Sighvatsson, μέλος της επιτροπής οικονομικής σταθερότητας της Ισλανδίας, κατέθεσε πως ήδη από το 2005 οι τράπεζες της χώρας αντιμετώπιζαν τόσο μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, ώστε οι διοικήσεις τους έλεγαν στο υπουργείο και στα μέλη της κυβέρνησης ότι θα αρκούσε ένα μονόστηλο άρθρο σε μια ξένη εφημερίδα για να καταρρεύσουν!

Από την πλευρά του ο Γκέιρ Χάαρντε καταγγέλλει πως είναι θύμα πολιτικής δίωξης από την σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση και απορρίπτει την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας.

Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη δίκη που πραγματοποιείται στην Ισλανδία για την κρίση χρέους. Μόλις τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και μερικά μέλη του Δ.Σ της μεγάλης –νυν χρεοκοπημένης – τράπεζας Kaupthing Bank καταδικάστηκαν σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της απάτης και της χειραγώγησης της αγοράς …
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=181516

2 σχόλια:

  1. Εντάξει, δεν είναι πολιτικά ορθό να κατηγορείται κάποιος για πολιτικές επιλογές... Ωστόσο, η όλη συζήτηση θα φανερώσει τα πολιτικά ελατήρια και να αναδείξει τις διαφορετικές επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι διαφορετικη κουλτουρα..εκει αποδιδονται ευθυνες..
    το ισλανδικο θαυμα(της αναπτυξης)κατερευσε..γιατι ηταν μια φουσκα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή