Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Και τώρα νέο Σύνταγμα!



Πώς μπλέξαμε με αυτούς τους .... (συμπληρώστε το κενό ανάλογα με τους το βαθμό απογοήτευσης, οργής ή αγανάκτησης, τις τελευταίες ειδήσεις, την ώρα της ημέρας κλπ.) αναρωτιέται εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Για αρκετές ημέρες τα μηνύματα που εξέπεμπαν οι κύριοι Παπανδρέου και Σαμαράς, ή αν προτιμάτε Σαμαράς και Παπανδρέου,  δημιουργούσαν σύγχυση και διάχυτη απαισιοδοξία. Οι «ραγδαίες εξελίξεις» δεν ήταν ούτε ραγδαίες, ούτε εξελίξεις. Τώρα όμως που επιτέλους φτάσαμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας αξίζει να εξαχθούν  ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον.
Ας μην βάλλουμε κατά των συγκεκριμένων προσώπων. Ασφαλώς, τις όποιες προσωπικές ευθύνες -μεγάλες ή μικρές -θα τις καταμερίσει, όταν τις καταμερίσει, ο Λαός. Άλλωστε η κριτική είναι μάλλον εύκολη δεδομένων των κινήσεων τους.  Το ελληνικό  πρόβλημα όμως ξεπερνάει τους εκάστοτε Αρχηγούς των κομμάτων καθώς είναι δομικό και  κατεξοχήν συστημικό.  Εξηγούμαι:
Όταν γίνεται συζήτηση για αυτό το περίφημο «πολιτικό σύστημα», δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι πέρα από «πολιτικό», είναι και «σύστημα». Η απλή εναλλαγή των προσώπων δεν αρκεί προκειμένου να επιτευχθούν οι ριζικές ανατροπές, που έχουμε όλοι τόσο πολύ ανάγκη. Αύριο το πρωί μπορεί να φύγουν ο κύριος Παπανδρέου και ο κύριος Σαμαράς και να έρθουν ο κύριος Κατακουζηνός και η κυρία Τεπενδρή. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι πάλι τα ίδια θα κάνουν. Όσο δεν αλλάζει τίποτα, όλα θα είναι όπως παλιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου