Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Νέο αιματοκύλισμα στην πόλη Χομς, διαδηλώσεις και επεισόδια σε συριακές πρεσβείες

Στους δρόμους χιλιάδες Σύροι, διαδηλώνοντας κατά της νέας αιματοχυσίας στην πόλη Χομς
Πάνω από 200 άτομα σκοτώθηκαν από τις συριακές δυνάμεις που σφυροκόπησαν την πόλη Χομς, σύμφωνα με ακτιβιστές, λίγο πριν διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο που προβλέπει την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία και το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία.

Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Συρίας σε Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ και Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την πρόσφατη αιματοχυσία στη χώρα τους.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα αντιπολιτευτικά κινήματα στη Συρία ανακοίνωσε πως οι νεκροί στην πόλη Χομς στη διάρκεια της νύχτας έφτασαν του 260, κάνοντας λόγο για «την τρομακτικότερη σφαγή» από την έναρξη της επανάστασης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Απευθύνει, μάλιστα, έκκληση στη Ρωσία να καταδικάσει το καθεστώς και να το καταστήσει υπεύθυνο για τις σφαγές.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία καλεί το συριακό λαό σε όλες τις περιοχές της χώρας να βγει στους δρόμους και να ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος «που διέπραξε μία αληθινή σφαγή στη Χομς».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι εξελίσσονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο στρατό και σε αποστάτες των ενόπλων δυνάμεων στη Χομς.

Ωστόσο, το καθεστώς της Δαμασκού διαψεύδει ότι ο συριακός λαός σφυροκόπησε πολλές συνοικίες της πόλης Χομς και αναφέρει ότι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν έπεσαν θύματα ενόπλων.
Διαδηλώσεις και επεισόδια σε πρεσβείες
Επεισόδια σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Συρίας στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την πρόσφατη αιματοχυσία στη χώρα τους, το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μπασάρ Αλ-Άσαντ από την εξουσία.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, προσήχθησαν 13 άτομα (12 Σύροι και ένας Ιρακινός) από το χώρο της πρεσβείας στη Συρία στην Αθήνα, τα οποία προηγουμένως είχαν προκαλέσει ζημιές εξωτερικά του κτιρίου. Περίπου 50 Σύροι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις τελευταίες σφαγές αμάχων στη χώρα τους, συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία και εισέβαλαν στον περίβολο, όπου με πέτρες και ξύλα προξένησαν φθορές στο φυλάκιο, σε μια μοτοσικλέτα και σε δύο τζάμια στον 1ο όροφο του κτιρίου.

Στο Βερολίνο και στο Λονδίνο Σύροι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν μέσα στις πρεσβείες, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις.

Περίπου 20 άτομα πολιόρκησαν την πρεσβείας της Συρίας στο Βερολίνο και προκάλεσαν ζημιές προτού συλληφθούν και απομακρυνθούν από την αστυνομία. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι «πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο έντονο τρόπο οι ενέργειες που διαπράχθησαν εναντίον της πρεσβείας της Συρίας στη Γερμανία».

Στο Λονδίνο, πάνω από 100 άτομα είχαν συγκεντρωθεί, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Άσαντ και πέταξαν πέτρες στη συριακή πρεσβεία, με αποτέλεσμα να σπάσουν παράθυρα. Πέντε άτομα συνελήφθησαν, αφού αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στην πρεσβεία.

Στην Ουάσινγκτον, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, φωνάζοντας το σύνθημα «η Συρία σύντομα θα είναι ελεύθερη».
Πλήθος Σύρων εισέβαλε και στην πρεσβεία στο Κάιρο, καταστρέφοντας έπιπλα και εξοπλισμό και βάζοντας φωτιά σε τμήματα του κτιρίου. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σε αστυνομικό τμήμα κοντά στην πρεσβεία, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι έξι Σύροι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231148745

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου