Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Moody's: Εκτεταμένες κρατικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών



Οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, λόγω της πίεσης που ασκείται στη λειτουργία του από την ύφεση της οικονομίας
Εκτεταμένες κρατικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, λόγω των υψηλών αναγκών τους γιαανακεφαλαιοποίηση μετά το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 50%.

Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, λόγω της πίεσης που ασκείται στη λειτουργία του από την ύφεση της οικονομίας που γίνεται βαθύτερη και τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους του ελληνικού Δημοσίου.
«Η φερεγγυότητα, η ρευστότητα και η χρηματοπιστωτική επίδοση (του τραπεζικού συστήματος) θα παραμείνουν κάτω από μεγάλη πίεση», σημειώνει ο οίκος, εκτιμώντας ότι η επιδείνωση στις συνθήκες λειτουργίας του θα συνεχισθούν για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η μαζική έκθεση του τραπεζικού συστήματος σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου - που υπερβαίνει τα 50 δις. ευρώ - θα προκαλέσει, αναφέρει η ανακοίνωση, ζημιές που θα καταστήσουν τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες οικονομικά αφερέγγυες. Το «κούρεμα» 50% στα ομόλογα - μαζί με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από προβλέψεις για ζημιές από δάνεια - θα προκαλέσουν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 20-30 δις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...