Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση Σαρκοζί-Κάμερον, καθώς «χτίζεται» η ευρω-δημοσιονομική ένωση



Παρίσι, Γαλλία
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη υπό το φως του γαλλογερμανικού σχεδίου για την εγκαθίδρυση «δημοσιονομικής ένωσης» στην Ευρωζώνη με αυστηρό πειθαρχικό έλεγχο και κυρώσεις κυριαρχεί στη συνάντηση των Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον στο Παρίσι. Προηγήθηκε ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με νέο «όχι» σε ευρωομόλογο και διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ, και έπεται τη Δευτέρα συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Νικολά Σαρκοζί για να «κλειδώσουν» το σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσουν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων την επομένη των δηλώσεων Σαρκοζί περί της ανάγκης «επανίδρυσης» της Ευρώπης, και μιας νέας Συνθήκης που θα επιβάλλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Η Βρετανία ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο της κίνησης αυτής στην επιρροή της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην «καρδιά» της συνάντησης με τον Σαρκοζί βρίσκονται τα σχέδια οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη που προβλέπουν στενότερη συνεργασία εντός του μπλοκ των «17», πιθανώς μειώνοντας τη συνολική επιρροή του Λονδίνου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον τελεί υπό πίεση στο εσωτερικό και θα επιδιώξει να διερευνήσει τι μπορεί να λάβει η Βρετανία ως αντάλλαγμα για τη στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου. Όμως, δεδομένου ότι οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για το ενιαίο νόμισμα, αναλυτές εκτιμούν πως είναι απίθανο να επιδιώξει να καθυστερήσει την όλη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου