Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Πώς οραματίζεται η Γερμανία το «παρκάρισμα χρέους»


Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για εθνικά funds ειδικού σκοπού, στα οποία θα «παρκάρει» το χρέος των χωρών της ευρωζώνης, που ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, περιέγραψε το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι θα καταθέσει το σχέδιο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Περιγράφοντας το εν λόγω σχέδιο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα τοποθετούν το μερίδιο του δημοσίου χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, σε fund ειδικού σκοπού, με στόχο την αποπληρωμή εντός 20 ετών, σε συνδυασμό με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα επιδιώκουν στη διατήρηση του χρέους εντός του στόχου. 

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι η πρότασή του θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, καθώς οι χώρες θα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τον στόχο περιορισμού του χρέους τους στο 60% του ΑΕΠ. 

«Χρειαζόμαστε ένα τέτοιο fund σε κάθε χώρα της ευρωζώνης» υπογράμμισε, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.
 «Κάθε ένα από τα κράτη - μέλη του ευρώ θα πρέπει να τοποθετήσει σε αυτό το ειδικό fund το μέρος του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και να το καλύπτει με τα φορολογικά έσοδα. Μέσα σε μια περίοδο 20 ετών, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ» κατέληξε. 
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=163274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου