Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δώρο Χριστουγέννων



Δραματικά αυξήθηκαν φέτος οι καταγγελίες για μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συλλέγει το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), οι εργαζόμενοι που έμειναν κυριολεκτικά χωρίς 13ο μισθό παρουσίασαν αύξηση 600%!
600% αύξηση στις καταγγελίες σε σχέση με πέρυσι διαπιστώνει το ΣΕΠΕ
Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που μαστίζει αρκετές επιχειρήσεις (αρκετές έβαλαν "λουκέτο" μέσα στον Δεκέμβριο), αλλά και η αυθαιρεσία των εργοδοτών, που επικαλούμενοι την κρίση στέρησαν μισθό και δώρο από τους εργαζόμενους, είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι καταγγελίες των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, πέρυσι υπήρξαν 300 καταγγελίες εργαζομένων, ενώ φέτος ο αριθμός των καταγγελιών εργαζομένων για μη καταβολή του δώρου εκτοξεύτηκε στις 2.000. Ο αριθμός όσων προχώρησαν σε μηνύσεις και ακολούθησε αυτόφωρη διαδικασία δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο εκτιμάται ότι οι 2.000 καταγγελίες αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 1.300 επιχειρήσεις, καθώς ορισμένες καταγγελίες είχαν ομαδικό χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι η μη έγκαιρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων (μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου) από τον εργοδότη συνιστά αδίκημα και διώκεται ποινικά και μάλιστα με αυτόφωρη διαδικασία. Ωστόσο, η δυνατότητα χρονικής παράτασης στην καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, που φέτος επεκτάθηκε μέχρι την τελευταία ημέρα του χρόνου, 
για όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες επικαλέστηκαν εγκαίρως δυσκολίες στην καταβολή του, υποσχόμενοι ότι θα ενσωματωθεί στην καταβολή του επόμενου μισθού, αλλά και το κλίμα φόβου που υπάρχει λόγω της κρίσης σε αρκετούς εργασιακούς χώρους, αποθάρρυνε αρκετούς εργαζόμενους να προχωρήσουν σε καταγγελίες.
Από την πλευρά των Εργατικών Κέντρων, υπάρχουν καταγγελίες για χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν το δώρο των Χριστουγέννων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, ενώ τα περισσότερα κρούσματα μη καταβολής σημειώθηκαν στις κατασκευαστικές εταιρείες, το εμπόριο, και τις τουριστικές επιχειρήσεις.

ΓΣΕΕ: Να παρέμβει η δικαιοσύνη
Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την παράνομη και καταχρηστική πρακτική μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων οι οποίες δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων και ζητεί την άμεση και αυστηρή εφαρμογή του νόμου. Όπως σημειώνει, "η ανησυχητική αύξηση των εργοδοτών που δεν κατέβαλαν το δώρο έως τις 21 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, επικαλούμενοι οικονομικά προβλήματα και ακολουθώντας νομικίστικες μεθοδεύσεις, δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη. Σε μια δύσκολη περίοδο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν δεχθεί δραματική μείωση στο εισόδημά τους, η μη καταβολή μισθών, αλλά και του δώρου, εντείνει τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων αποτελεί ρητή υποχρέωση των εργοδοτών, που δεν προβλέπεται μόνον από τη νομοθεσία, αλλά και από την ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) 2010-2012.
Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι "εφόσον γνωστοποιείται από τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους ή τα σωματεία τους, τις Υπηρεσίες του Σ.ΕΠΕ. ή την Αστυνομία η μη καταβολή των αποδοχών του δώρου Χριστουγέννων μετά την 21η/12/2011, οφείλουν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών χωρίς καθυστέρηση να διατάσσουν με την αυτόφωρη διαδικασία την ποινική δίωξη των παραβατών". Ταυτόχρονα απαιτεί "την εντατικοποίηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και καλεί όλες τις δημόσιες, αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, όταν πληροφορούνται τη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, να πράττουν το καθήκον τους που απορρέει από τον νόμο και να συμπράξουν στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους στην αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων".
 Στρατούλης: Παριστάνουν τους τροχονόμους των εργοδοτών
Οι παρανομούντες εργοδότες μένουν ατιμώρητοι, παρ' ότι η μη έγκαιρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη συνιστά αδίκημα και διώκεται ποινικά και μάλιστα με αυτόφωρη διαδικασία, σημειώνει σε δήλωσή του ο Δημ. Στρατούλης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: "Η ατιμωρησία των παρανομούντων εργοδοτών οφείλεται αφενός στο ότι τα αστυνομικά τμήματα αρνούνται να παραλάβουν τις μηνυτήριες αναφορές εργαζομένων για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη τους και αφετέρου στο ότι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών με διάταξή του παρέτεινε τη νόμιμη προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από τις 21/12, που ορίζει η εγκύκλιος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στις 31/12, διευκολύνοντας έτσι τους αυθαιρετούντες και παρανομούντες εργοδότες να αποφύγουν τουλάχιστον μέχρι τότε την αυτόφωρη ποινική διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους υπουργούς Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης να σταματήσουν να κάνουν τους τροχονόμους στην ασυδοσία των εργοδοτών και επιτέλους να πράξουν τα προβλεπόμενα από τους νόμους και τις ίδιες τις εγκυκλίους τους, για να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι εργοδότες που αυθαιρετούν και παρανομούν ασύστολα".
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=660208

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου