Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Στον προθάλαμο του ΔΝΤ βρίσκεται, πλέον, η Ιταλία

Στον προθάλαμο του ΔΝΤ βρίσκεται, πλέον, η Ιταλία

Η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιταλία και τις πιέσεις των αγορών να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ειδικά όσον αφορά στην Ιταλία, οι εξελίξεις τείνουν να λάβουν δραματικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, η Ρώμη βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, για την παροχή βοήθειας. Αλλωστε, μετά και τη χθεσινή εκτόξευση στα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων, έχει καταστεί σαφές ότι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει επί μακρόν στις αγορές.
«Οι συζητήσεις αφορούν, προς το παρόν, ένα πακέτο ύψους 400 δις ευρώ. Η Ιταλία δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, όμως οι εξελίξεις οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε η πηγή που επικαλέστηκε το διεθνές πρακτορείο. Παρά δε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε επισήμως ότι υπάρχει τέτοια εξέλιξη, αρκετοί θεωρούν ότι η προσφυγή της Ιταλίας είναι, πλέον, μονόδρομος. Ειδικά, μετά την πεισματική άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και την έκδοση ευρω-ομολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου